IНТЕРВ'Ю СТАТТI КОЛОНКИ САМООСВІТА КОНТАКТИ
MEGA



IT-ринок області

Наталя МУХІТДІНОВА, керівник департаменту компанії Eleks, про розвиток та проблеми ІТ-галузі Івано-Франківської області.



Що буде з договорами дарування та оформлення спадщини?

Останніми тижнями у засобах масової інформації усі переглядають повідомлення з приводу того, що українці з 1 листопада поточного року фактично не зможуть вступити у спадок або оформити угоду договору дарування, оскільки відбулися зміни у порядку оцінки дарованого майна та майна, яке передається у спадок. Ситуацію коментує приватний нотаріус Мар’яна Дзера.

Kia Sportage – безумовний лідер автомобільного ринку України

За результатами продажів нових автомобілів в Україні кросовер Kia Sportage у черговий раз став абсо- лютним лідером продажів та бренд Kia увійшов до трійки лідерів. Асоціація автовиробників України «УкрАвтопром» підбила підсумки продажів нових автомобілів Кросо- вер Kia Sportage став по-справж- ньому народним автомобілем за результатами продажів у 2016 році. Оптимальне співвідношення споживацьких якостей, багатого ви- бору моторів та трансмісій, а також конкурентної ціни дозволило Kia Sportage здобути звання «Кросовер року в Україні 2017». Генеральний директор ПРАТ «Івано-Франківськ-Авто» Ігор НОВІК розповів нам детальніше про переваги бренду КІА.

ФОП чи ТОВ? Що обрати?

Вибір організаційно-правової форми господарювання та системи оподаткування є важливим етапом створення прибуткового і стабільного бізнесу. Це рішення вимагає проведення порівняльного аналізу ефективності різних форм організації бізнесу, відповідності цієї форми обраним цілям і стратегії розвитку підприємства в тій чи іншій сфері діяльності. Що необхідно враховувати та пам’ятати в такій ситуації журналу «МЕГА» розповіла Оксана Шевадуцька – CAP, АССА ДипІФР, керівник аутсорсингової компанії «Ваш бухгалтер».

Українські розробники змінюють уявлення про традиційні АЗК. Інновації в сфері торгівлі нафтопродуктами. Розумні АЗК.

У той час як провідні країни світу активно обговорюють четверту промислову революцію, та не тільки обговорюють, а і творять її, більшість українських компаній, на жаль, продовжують стояти на місці, не встигаючи за стрімким розвитком інновацій у світі, відповідно, втрачаючи сотні тисяч доларів потенційної вигоди. Україна у глобальному рейтингу інноваційності Global Innovation Index у 2017 роціпосіла 50 місце.



Гастрономічний туризм. Гуцульська кухня

Гастрономічний туризм. Гуцульська кухня

Гуцульська кухня вирізняється простотою страв і, водночас, їх оригінальністю. Страви, приготовлені в автентичній хаті самими господарями, особливо смачні, адже готують їх із натуральних домашніх продуктів.

«MEGA» розповідає про їжу, яку обов’язково потрібно скуштувати на Прикарпатті. Гуцульська кухня надзвичайно багата національними традиціями та розмаїттям. А це, звичайно, лише маленька частина рецептів страв.

 

Банош

Легендарна традиційна страва Карпат. Банош – головна страва гуцулів та джерело Дикої Енергії. У приготуванні потрібно дотримуватись головного правила – банош готується в казанку на відкритому вогні. Набратися енергії вогню та пропахнутись димом - обов'язкова умова приготування, як зазначають самі гуцули.

Страва складається з трьох основних компонентів: кукурудзяного борошна (крупа не використовується), смажки з сала та полонинської бринзи.

 

Важливим моментом є сметана. Вона має бути домашньою та свіжозібраною. Бринзу рекомендують використовувати овечу. Вона повинна бути достатньо солена, в такому випадку банош солити не потрібно.
Смажка для баноша буває різною. Радять робити її виключно з копченого сала, але не обов’язково.

 

У казанок заливають сметану чи вершки і доводять до кипіння. Після цього дрібною цівочкою сиплють кукурудзяне борошно, при цьому страву необхідно помішувати дерев’яною ложкою або виделкою, поки на поверхні не проступить розтоплене масло. Подають банош зі шкварками, бринзою та грибами. Змішувати ні в якому разі не можна -   потрібно ложкою брати потроху з усього.

 

Бринза

Це особливий сорт сиру з овечого молока, який готують на полонинах. Проціджене овече молоко заквашують спеціальною закваскою з молока, звурдженого в шлунку ягняти, яке ще не паслося. Чани з молоком ставлять поруч із ватрою та помішують, поки не почнуть з’являтися згустки сиру, які зразу прямо в казані руками зліплюють у більші грудки. Ці грудки сиру потім підвішують у теплому місці чи просто розкладають на сонці. Так виходить «напівфабрикат» бринзи – будз. Після тижневого вигрівання будз перетирають з сіллю і маслом – так отримують бринзу.

Звичайно, бринзу зараз готують не тільки з овечого молока, але саме з нього виходить справжня бринза.

 

Грибна юшка

Грибна юшка або зупа - поширена проста перша страва жителів гірських районів. Основний інгредієнт - гриби. Найкраще використовувати молоді гриби першої категорії (у випадку з білими грибами, губчатий шар повинен бути світлого кольору, якщо ж його колір  жовтий або оливково-зелений, такі гриби не використовуються ). Для приготування підійдуть свіжі або сушені їстівні гриби. Рекомендується готувати з двох видів грибів: білих та лисичок. Традиційно ця страва без картоплі. Інтернет поширює рецепт, в основі якого використовується курячий бульйон. В нашому випадку цією рекомендацією можна знехтувати, оскільки гірська грибна юшка вариться на чистій джерельній воді. 
Суттєвим зауваженням є той факт, що під час приготування цієї страви, гриби попередньо не відварюються. Якщо юшка готується з сушених грибів, перед приготуванням їх необхідно замочити на 10 хвилин у холодній воді. Воду, яка залишиться після замочування, можна використати для приготування страви. 
Локшина не повинна відчуватись в цій страві взагалі. Тому рекомендується використовувати найдрібнішу вермішель.

Завдяки різноманітності карпатської кухні, грибна юшка може готуватися по-різному навіть в одному і тому ж селищі. Кожна господиня використовує свій власний рецепт приготування тієї чи іншої страви. Зверніть увагу на важливу особливість: грибна юшка настільки ароматна, що не потребує ніяких додаткових спецій. Тому в процесі приготування не варто додавати нічого, крім перцю і невеликої кількості зелені.

 

Печеня гуцульська

Саме на Франківщині ви можете скуштувати цю неймовірно смачну страву.

Вам знадобиться: 300 г телятини, 500 г білих грибів, 50 г вершкового масла, 50 г сметани, сіль, перець до смаку.

Для картопляників (дерунів): 500 г картоплі, 2 яйця, цибулина, 100 г борошна вищого або першого сорту, чорний мелений перець, 30 г масла, 20 г часнику, кріп, петрушка.

У глиняний горщечок потрібно скласти тушковане м’ясо, гриби, підсмажені картопляники й поставити посудину в духовку для запікання.

Попередньо м’ясо треба підсмажити до золотистої скоринки. Додати бульйон і тушкувати до готовності. Окремо готуються гриби: смажити на вершковому маслі. Через 3-5 хвилин влити сметану і стільки ж тримати на вогні.

У горщечок на дно покласти шматочок масла, а тоді кілька картопляників, але не гіркою, а по боках посудини. Викласти решту м’яса зверху з соусом. А потім – частину грибів з підливою і картопляниками. Все викладається шарами. Посудину накрити кришкою і поставити на 10-15 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. За 5 хвилин до кінця запікання додати зубок потертого часнику й подрібнену зелень.

 

Христина Михайлович

 










ПОШУК ПО ДАТІ